Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
2016 Ramazan ayının Haziran ayına denk gelmesi ile birlikte kavurucu sıcaklarda nasıl oruç tutulacağı ve neler yapılması gerektiği merak edilmekte. 6 Haziran gecesi ilk sahura kalkacak olan Müslümanlar, İstanbul için ilk iftarlarını da saat 20:44 de açılı

2016 Ramazan ayının Haziran ayına denk gelmesi ile birlikte kavurucu sıcaklarda nasıl oruç tutulacağı ve neler yapılması gerektiği merak edilmekte. 6 Haziran gecesi ilk sahura kalkacak olan Müslümanlar, İstanbul için ilk iftarlarını da saat 20:44 de açılıyor. Uzun saatler aç kalınacağı için hem sağlıklı kalmak hem de oruç tutmak büyük çaba gerektirmektedir.
Oruç tutulan dönemde su tüketimine dikkat etmeliyiz. Vücutta yeterli su olmadan sistemler, organlar ve hücreler işlevlerini sürdüremez. Vücut sıvısının az bir oranda azalmasında dahi yorgunluk, yakın hafızada bozukluk, dikkatini toparlayamama ve odaklanamama sorunları görülür. Gün boyu devam eden yorgunluğun sebeplerinden biri de vücutta yeterli düzeyde su olmamasından kaynaklanmaktadır. Ramazan ayında uzun süre susuz kalınacağı için tansiyon düşüşlerine ve bayılmalara neden olabilir. Bunları önlemek için sahur ve iftarda bol sıvı ve su alımına dikkat edilmeli. Susatan yiyeceklerden, kızartmalardan, ağır yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Yerine hafif yiyecekler ve sulu yemekler tüketilmelidir.
Çok fazla hareket etmek yerine mümkünse dinlenmeyi tercih edin. Sıcak havalarda terleme ya da buharlaşma ile su kaybı gerçekleşeceğinden dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir. İşlerimizi sabah erken saatlerinde ya da akşam saatlerinde yapmaya özen gösterilmelidir. Sahur atlatılmamalı, mutlaka sahura kalkılmalıdır. Sahurda sıvı alınmalı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. İftarınızı yaparken ara vererek yemek yenmeli, birden mideye yüklenilmemelidir.
İlgili Galeriler